Kogevejledning

Vejledning til vandværkets forbrugere om kogning af vand til drikkeformål i tilfælde af bakteriel forurening

Vejledning som PDF  dokument kan hentes her

Ved kogning forstås opvarmning til 100 grader (”spilkoge”) i 2 minutter. Ved brug af elkedel gives en portion vand 2 opkog med 2-5 minutters mellemrum. Kaffemaskiner er ikke anvendelige.

Formål

Bemærkninger

Drikkevand

Kun afkølet kogt vand anvendes

Kaffe- og themaskiner

Disse opnår sjældent en temperatur på 1000 C i 2 minutter. Varmt vand fra disse maskiner er derfor ikke anvendeligt.

Madlavning

Forurenet vand kan bruges til kogning af kartofler, spaghetti o. lign

Skylning af salat o. lign.

Det forurenede vand må ikke anvendes til skylning af grøntsager, som skal spises rå. I stedet kan skylningen foretages med kogt afkølet vand.

Personlig hygiejne

Vandet kan benyttes til bruse- og karbadning, men vær opmærksom på at børn ikke drikker vandet. Håndvask inden madlavning foretages i kogt afkølet vand

Tandbørstning

Forurenet vand må ikke bruges. Kogt vand kan anvendes. Proteser o. lign. kan ofte renses ved at blive lagt i kogt afkølet vand.

Opvask

Forurenet drikkevand er ikke egnet til opvask i hånden, idet der kan ske smitte via hænderne eller via genstande (indirekte kontaktsmitte). Opvaskemaskiner, der ved slutskyl opnår en temperatur af vandet på mindst 600 C, kan bruges.

Vanding

Grøntsager, der spises rå, må ikke vandes med forurenet vand..

Vejledning som PDF  dokument kan hentes her